Počela berba mandarina, kvalitetne su i - skuplje

Bez autora
Sep 23 2024

Jesen nam već kuca na vrata, a s jeseni, evo i berbe, vrijeme kad se cjelogodišnjim trudom treba osladiti, ali ga i naplatiti. No, godina je zbog suše doista teška. Podbacila je šećerna repa, nema kukuruza, manje je i voća. Ali zato ima mandarina.

U Neretvanskoj dolini počela je berba. I to tjedan dana ranije nego prijašnjih godina. Unatoč suši mandarine su žute i slatke, a kvalitetu prati i nešto veća otkupna cijena. Iako je berba tek počela uzgajivači će, procjenjuju ubrati tridesetak tisuća tona slatkih plodova.

Berba ranije nego prijašnjih godina

Pod teškim teretom plodova do zemlje se savile grane mandarina na plantaži Nike Kapovića u Opuzenu. Ipak, brzo će se ispraviti jer pitanje je sata kad će berači s njih skinuti plodove.

- Imam izuzetno dobar rod i vjerujem da ću ove godine imati prilično dobar prinos ili zadovoljavajući. A što se tiče kvalitete, ne pamtim da smo ikada u ovo vrijeme imali takve parametre u odnosu šećera i kiselina, dakle, već 11. rujna možemo prodaje mandarine po certifikatu izvornosti, dakle da zadovoljava uvjete 1:7 šećera i kiselina i da ima soka najmanje 33 posto kod nas je sok 53 posto, rekao je Niko Kapović iz Opuzena.

Na dva hektara Niko uzgaja dvije najranije sorte mandarina Iwasaki i Ichumaru. Na obje sorte urod je na razini prošlogodišnjeg, a plodovi veći nego lani pa su i berači učinkovitiji.

- Sve ovisi koliko imate berača, ali tu se bere dnevno tri do četiri tone. Ozbiljan proizvođač kao što sam ja mora imati siguran otkupni centar i ja to radim godina i jako sam zadovoljan s njima, dodao je Kapović.

Ubiru se nikad žući i nikad zreliji plodovi

Berba ranih sorti u punom je jeku i odmah na početku berbe ubiru se nikad žući i nikad zreliji plodovi.

- Nikad ranije nismo krenuli. Što se tiče ploda optimalan je, što se nas tiče vrhunski je, zadovoljava sve kriterije. Ona je žuta. kao što vidite, zrela, sočna, fantastična, rekao bih. Nadam se da će i otkupljivači biti zadovoljni i naravno, mi kao proizvođači, naglasio je Denis Deak iz Opuzena.

- Ove godine mandarina je izuzetno žuta, kao što nije bila zadnjih 20 godina i došla je dva tjedna ranije nego prijašnjih godina. Tržište je radi ovih vremenskih uvjeta i kako nije prevruće kao kod zadnjih par sezona sada navalilo i traži mandarinu, svi je hoće na police, istaknuo je proizvođač i otkupljivač mandarina "Vagros" iz Opuzena Ivan Bjeliš.

Ipak, oni koji bolje poznaju neretvansku poljoprivredu složit će se da mandarine iz močvarnog dijela istočno od Opuzena imaju poseban ukus.

- To je močvarni vodeni put i tu su i veći troškovi rada i fizičkog i bilo kojeg drugog ali najbolje je zemljište, močvarno znači humusno zemljište, kazao je Denis Šešelj, Podgradina.

Mandarine zdrave i kvalitetne

Ove sezone za zaštitu protiv najvećeg štetnika, mediteranske voćne muhe, brinu se, nakon godine pauze, njezini sterilni mužjaci.

- S obzirom na to da smo ove godine nabavili iz Španjolske sterilne mužjake vjerujemo da problema s voćnom muhom uopće neće biti, a samom upotrebom sterilnih mužjaka, koji se puštaju u nasade mandarina će zaštita biti neprimjetna, odnosno, naši proizvođači neće morati upotrebljavati zaštitna sredstva, jer samim time koliko se radi na edukaciji naših poljoprivrednika i koliko se radi da im se pomogne u suzbijanju svih štetnika, mislim da će ova godina biti izuzetno uspješna, poručila je predsjednica županijskog povjerenstva za mandarine Žaklina Marević.

Redovito se obavljao i nadzor, tako da bi ovogodišnji plodovi trebali biti zdravi i kvalitetni.

- Ove godine smo tu stvarno na poljoprivredne ljekarne bile uperene oči u cvatnji znači, u vrijeme prskanja mandarine su bile uperene oči stvarno i institucije su ove godine dolazile od početka vegetacije, uzimale uzorke i na 20, 30, 50 uzoraka bi se uzelo. Ni blizu stvarno nije nitko, ljudi su svaki dan zvani i kooperanti su obećali ove godine, jer sami sebe s tim uništavamo ako radimo što nije po zakonu, istaknuo je Bjeliš.

Veća otkupna cijena

Ovogodišnji urod procijenjen je na malo više od 30 tisuća tona, a proizvođači će većinu prodati otkupnim centrima. Prva otkupna cijena za prvu klasu je 70 centi, a za drugu 30.

- To je naravno dobra cijena, što duže potraje bit ćemo zadovoljniji, dodao je Deak.

- Prva cijena ja mislim da je realna i da su kooperanti zadovoljni. Mi ćemo pokušati što duže da održimo prvu otkupnu cijenu. Nažalost, na tu cijenu utiče osim vremenskih prilika, koje s obzirom na to da smo rekli da je mandarina došla puno ranije, znači da je jako toplo i da je konzumacija mandarine puno manja. Na cijenu mandarine utječu i druga tržišta koja nude mandarinu, a u ovom slučaju prvenstveno mislim na španjolsko tržište, koje je već počelo s plasmanom sacume na inozemna tržišta, naglasio je izvršni direktor "Ena fruit" Hrvatska Dragan Crnomarković.

Polovica uroda prodat će se na hrvatskom tržištu a ostatak će u izvoz, ove godine otvaraju se i nove destinacije.

- I to nam je jedan od strateških ciljeva, znači, da proširimo plasman i tržište mandarine kako bi rasteretili i naša tržišta okolna i češko tržište gdje se sudaramo svi u prodaji mandarine, dodao je Crnomarković.

- Pa to su tržišta Austrije, Njemačke, dijelom Engleske, otvorili smo i Mađarsku tako da ono što smo uglavnom plasirali svi u Češku i Slovačku, pokušavamo sad malo da rasteretimo, kazao je.

Najviše posla obavlja se ručno

Prodavat će se i na trgovima većih hrvatskih gradova, i to bez plaćanja prodajnog mjesta.

- Proteklih pet godina, koliko se bavimo tom inicijativom, u prosjeku je 30 naših OPG-ova koji se jave s područja doline Neretve, a dobijemo otprilike i toliko povratnih informacija za korištenje javnih površina od jedinica lokalne samouprave. Nama je naravno najbitnije da dobijemo velike gradove poput Zagreba, Osijeka, Rijeke, Dubrovnika i Splita, rekla je Marević.

I na kraju ne smijemo zaobići ni berače jer u berbi mandarina najviše se posla obavlja ručno.

- Nije mi teško uz dobro društvo, priču brže vrijeme prođe i bude nam super na kraju dana, poručio je berač mandarina iz Metkovića Josip.

- Berem već ne znam koju godinu i tako. Gdje me zovu s ekipom tu idem i nije teško, dodala je beračica mandarina Svjetlana iz Bobanova sela, BiH.

Možda je tajna lagane berbe i u vitaminima kojima plodovi mandarina obiluju, a to znaju i mnogobrojni kupci nakon što ih konzumiraju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik